Hjem » Prosjekt » Snehvit-feltet

Produkter

 
 
Stillaspakker

Velg blandt våre stillaspakker

Les mere »

 

Løsninger

Fordeler og muligheter med HAKI

Vis alle »

 

Snehvit-feltet

Et høyteknologisk eventyr lengst mot nord…

Snehvit-feltet ble oppdaget i første halvdel av 80-årene og operatør for feltet er Statoil. Det består av feltene Snøhvit, Albatross og Askeladd og ligger i Barentshavet, mellom 71 og 72 gr. Nord og ca 21 gr. Øst. Utbyggingskostnadene er anslått til +/- 50 milliarder Norske kroner.

 

Her henter man naturgass og lettolje 2300 meter under jordens overflate opp til et produksjonsanlegg på havets bunn, ca 300 meters dyp. Derfra sendes det i en 143 km lang rørledning inn til land, nærmere bestemt Melkeøya som ligger like ved havna til verdens nordligste fastlandsby, Hammerfest. På Melkeøya fjernstyres hele operasjonen fra råmaterialene hentes under jordens overflate til produktet er ferdig og klar for lasting på skip.

 

Selve LNG prosessen er et gigantisk kjøleskap som kjøler gassen ned til flytende form, - LNG – gass. LNG står for betegnelsen Liquified Natural Gas og bruk av slik gass er verdens mest voksende energimarked i dag.

 

Samtidig som man kjøler ned gassen til flytende form, reduseres volumet hele 600 ganger. Da har man muligheten til å transportere den over store havstrekninger med tankskip som er spesialbygd for nettopp dette formålet.
Produksjonen skal etter planen starte opp våren 2007.

 

Miljøvennlig
Hele feltet er usynlig på havoverflaten; ingen plattformer, skip eller offshoreansatte. Heller ingen konflikt med eksisterende fiskerinæring da fisket kan foregå som før rett over installasjonene på havbunn.

 

I den blandingen som pumpes opp, finnes det også CO2-gas. I stedet å forurense atmosfæren med denne, pumpes denne fra Melkeøya, gjennom 143 km rør ut til Snehvit igjen og tilbake under jorden. På denne måten blir vi hvert år spart for en CO2 forurensning tilsvarende årlig utslipp fra ca 280 000 biler.

 

HAKI stillaser over hele Melkeøya…
Det var et Joint Venture mellom Aker Stord, Aker Elektro og Kaefer Ikm som fikk hovedentreprisen vedr. bygging av LNG-anlegget.

 

For den delen av avtalen som omfatter stillas og inndekking er det Kaefer Ikm som har hatt ansvaret. Til dette har de brukt ca 3000 tonn HAKI – stillaser og 300 000 m2 duk til inndekking.

 

Når det gjelder personell har de på det meste hatt 450 personer i rotasjon. Av disse har 180 vært på anlegget til enhver tid opplyser Thorbjørn Jensen, driftssjef i Kaefer Ikm.

 

Det meste av materiellet har avtalepartene hentet fra sine respektive lagre, men HAKI AS har også hatt gleden av å supplere flere 100 tonn stillasmateriell til prosjektet.

Om HAKI

» Om HAKI
» HAKI´s Verdier
» Hvorfor HAKI?
» Kjenn igjen Piratene

Stillas

» HAKI Universal
» HAKI Ram
» HAKI spirens historie

Inndekking

» HAKITEC 750
» HAKI Trak
» HAKITEC 450
Hjem  |  Produkter  |  Prosjekt  |  Aktuelt  |  Last ned  |  Kontakt  |  Om HAKI  |  Mine sider  |  Sideoversikt

HAKI i Norge

HAKI AS
Postboks 444
N-3002 Drammen

Norge

Tel +47 32 22 76 00
Fax +47 32 22 76 76
info@haki.no